Konyhai és éttermi légtechnika
Mi az az OTSZ rendelet, és miért kell az éttermeknek ezzel foglalkozni?
A rendelet kötelezővé teszi az éttermekben lévő légcsatornák tisztítását fél évente. Étterem tulajdonosként Önnek kötelezettsége az étteremben lévő légcsatornák tisztítása.
Csapatunk tagja végzett épület gépészmérnök, így a légcsatorna tisztítást egyben szakértő szemmel is végzik. Ha tisztítás közben bármilyen hibát, hiányosságot észlel, ezt azonnal tudatja és javaslatot tesz annak javítására.
A rendelet így hangzik:
BM 54/2014 196. § (5) rendelete: A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben 3 évente, étterem rendeltetés estében félévente tisztítani és annak elvégzését írásban igazolni kell.
Ha az étteremtulajdonos nem foglalkozik a tisztítás megszervezésével, a bírság mértéke igen magas lehet:
Jogszabály által előírt hő- és füstelvezető rendszer létesítésének, üzemeltetésének, ellenőrzésének, felülvizsgálatának, karbantartásának hiánya, működésének akadályozása: 100 000 - 1 000 000 Ft.
A bírság összege maximum 10.000.000,- Ft lehet, amennyiben a tűzvédelmi hiányosságot nem szüntetik meg, két hónap elteltével ismételten kiszabható.