English
Magyar

Légcsatorna tisztítás és karbantartás robottechnikával

A klímatechnikai berendezésekhez kapcsolódó csőrendszer tisztítása a hazai piacon egyedülálló XXI.sz.-i robottechnikával. (vagyis nincs szükség a légcsatornák szétszerelésére, az álmennyezet bontására, sem szivárgást okozó vegyszerek használatára. A robotra szerelt kétirányú kamera folyamatosan képeket közvetít a légcsatorna belsejéből a tisztítás utáni állapotról, melyet DVD-n rögzítünk.

A légtechnikai karbantartás fontossága:

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, a légszennyezettség visszaszorítására az egészséges munka illetve vásárlói környezet kialakítására. A létesítményeknek egyre szigorúbb elvárásoknak kell megfelelniük. A légkezelő berendezések korunkkal együtt fejlődnek és számuk napról-napra emelkedik. Megfelelő karbantartásukról és tisztításukról gondoskodni kell. A ventilátoros levegő keringető rendszerekben lerakódott por és különböző szennyeződések kitisztítása szakértelmet és e célra specializált gépeket igényel.
A légcsatornákban található lerakódások kívülről nem láthatók, ottlétük a helyiség környezetére gyakorolt hatásukkal is bizonyítható. Szembetűnő probléma lehet, hogy csökken és romlik a szellőztetett levegő minősége a légcsatornák falain megtapadó szennyeződések miatt, a helyiségben tartózkodóknak légzési nehézségeket, fáradtságérzetet, általános rosszullétet okozhat. A légtérben kimutathatók lesznek különböző kórokozók, megbetegedést okozó baktériumok, allergiás betegeknél súlyosabb tünetek kialakulásához is vezethet a nem megfelelő mennyiségű és minőségű friss levegő.

Tűz esetén a légvezetékek - a bennük található gyakran gyúlékony lerakódások miatt – tüzet szállító, terjesztő berendezéssé változnak. Számos esetet ismerünk ahol a tűz gyors terjedése a nem megfelelően karbantartott szellőzőkben történt. A tűzoltók számára a légcsatornák oltása körülményes feladat ugyanis gyakran álmennyezet vagy különböző nehezen hozzáférhető épületelemek mögött helyezkednek el.

Gazdaságossági szempontokat figyelembe véve a tisztítással üzemeltetési és karbantartási költségeket lehet megtakarítani. Egy elhanyagolt légkezelő rendszernél ez többszörösére is nőhet, hiszen a ventilátorok és a hozzá tartozó gépelemek – forgó alkatrészek révén – különösen érzékenyek a szennyeződésekre, valamint a légcsatornák falain lerakódott szennyeződések jelentősen megnövelik a rendszer energia felhasználását.

Gazdaságos üzemeltetésükhöz és hosszú élettartamuk megőrzéséhez a rendszeres karbantartás alapvető feladat.
Technológiánkkal:

A légtechnika-tisztításra kialakított csoportunk megoldást kínál Önöknek, munkánk eredményességét garantáljuk. Eszközeink speciálisan ezen területre lettek kifejlesztve. Robottechnológiánkkal és légcsatorna-tisztító eszközeinkkel költséghatékonyan rövid határidőre tudunk teljes mértékű tisztítást végezni.

A munkavégzés részletesen:

Tisztítás előtt a légcsatornák belső felületének szennyezettségéről videófelvételt készítünk, a felvételt megtekintve meghatározzuk, hogy milyen technológiát szükséges alkalmazni az adott légcsatorna szakasz tisztítására (száraz, oldószeres, szárazjeges).

A vizsgáló robotunkat a tisztítónyílásokon helyezzük be a rendszerbe, a felvételt SD kártyára rögzítjük pontos dátummal és időponttal. A készülék alkalmas a függőleges szakaszok kamerázására is.

A légcsatorna rendszerből az előzetes felmérések alapján poros szennyeződést kell eltávolítani, ezért száraz,- forgó kefés módszert alkalmazunk a szennyeződések kitisztításához. A tisztítónyílásokon saját elszívó ventilátorunkat csatlakoztatjuk a légtechnikai rendszerhez, a szomszédos nyílásokon pedig bevezetjük légcsatorna tisztító robotunkat, vagy forgó kefés gépünket amelyek fellazítják a poros szennyeződéseket.

A kitisztított légcsatornákat határoló ballonokkal szakaszoljuk le, hogy a következő szakasz tisztításánál ne forduljon elő visszaszennyeződés. Ezek a határolóballonok extra erős, de rugalmas anyagból készülnek. A légcsatornába leengedett állapotban helyezzük el, majd kompresszor segítségével tudjuk a kívánt méretűre fújni.

A munka befejezésekor a vizsgáló robotunkat a rendszerbe juttatva videó felvételt készítünk a kitisztított légcsatorna rendszerről, melyet DVD-re kiírva eljuttatunk a Megrendelő részére.